Wat is Ergotherapie ǀ Praktijk de Wiel

Wat is ergotherapie

Wat is ergotherapie

Afspraak fysio

Ergotherapie

Het uitgangspunt bij ergotherapie is dat mensen moeten kunnen deelnemen aan het dagelijks leven. Dagelijkse activiteiten zoals aankleden, tanden poetsen, autorijden gaan vaak op de automatische piloot. Mensen die door lichamelijke of psychische klachten kunnen moeite hebben met deze dagelijkse handelingen. Een ergotherapeut kan helpen deze dagelijkse activiteiten weer onder de knie te krijgen en helpt mensen dit (weer) zelf te kunnen doen.

De behandeling

Een ergotherapeut stelt vast wat een persoon nog wél kan en gaat kijken naar de mogelijkheden om deze handelingen / activiteiten te kunnen vergroten. De behandeling kan gericht zijn op oefeningen doen, leren om een activiteit op een andere manier aan te pakken of de activiteit/inspanning anders aan te pakken. Het kan ook zijn dat de ergotherapeut kiest voor het gebruik van een hulpmiddel of voorlichting geeft aan mantelzorgers of andere zorgverleners.
Met ergotherapie vergroten mensen hun kans om (langer) thuis te functioneren.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en een ergotherapeut

Fysiotherapie richt zich met name op spieropbouw, conditietraining en/of krachttraining. Ergotherapie kijkt hier minder naar en kijkt vooral hoe mensen dagelijkse handelingen als koffie zetten of aankleden weer zelf kunnen doen. Een ergotherapeut helpt om de zelfstandigheid te vergroten.

Hoe vaak ergotherapie?

We krijgen vaak de vraag hoe vaak ergotherapie ingezet moet worden. Dit is moeilijk te beantwoorden. Hoe vaak ergotherapie wordt ingezet verschilt van cliënt tot cliënt en ligt met name aan de problematiek waarmee mensen bij de ergotherapeut aankloppen.

Geen verwijzing nodig

Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen. Maar u kunt ook zonder verwijzing bij onze ergotherapeuten terecht.

Vergoeding ergotherapie

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Iedereen heeft recht op maximaal tien behandeluren per kalenderjaar. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra ergotherapie. Uw polis van uw zorgverzekeraar geeft u hierover meer informatie.

Waarom ergotherapie bij kinderen?

Ook kinderen kunnen moeite hebben met het uitvoeren van praktische handelingen, de motoriek of het verwerken van prikkels (zintuigelijke prikkelverwerking). Vaak leidt dit tot onzekerheid en/of frustratie. Een kinderergotherapeut kan helpen. Voor meer informatie hierover kunt u bij Kinderergotherapie bekijken.

Praktijk de Wiel

U kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of uw klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen u graag.

 


 

U kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of uw klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen u graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie