Multiple sclerose (MS) – Praktijk de Wiel

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS)

Wat is Multiple sclerose (MS)?

MS staat voor multiple sclerose, een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). MS is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zich tegen bepaalde delen van het zenuwstelsel keert, met name de beschermende laag rond zenuwvezels genaamd myeline. Dit leidt tot ontsteking en schade aan de myeline, evenals aan de zenuwvezels zelf.

Fysiotherapie bij MS

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling en het beheer van multiple sclerose (MS). Het kan mensen met MS helpen omgaan met de fysieke uitdagingen die de aandoening met zich meebrengt, hun algehele kwaliteit van leven verbeteren en de mobiliteit en functie behouden of verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan worden gebruikt bij de behandeling van MS:

  1. Verbeteren van de mobiliteit: Fysiotherapeuten kunnen oefeningen en technieken aanbevelen om spierkracht, balans en coördinatie te verbeteren. Dit kan mensen met MS helpen om zelfstandig te bewegen en vallen te voorkomen.
  2. Spasticiteit beheersen: Spasticiteit, of abnormale spierspanning, is een veelvoorkomend symptoom bij MS. Fysiotherapeuten kunnen technieken aanleren om spasticiteit te verminderen en comfort te bieden.
  3. Oefentherapie: Fysiotherapeuten kunnen op maat gemaakte oefenprogramma’s ontwikkelen om de specifieke behoeften en mogelijkheden van de patiënt aan te pakken. Dit kan helpen bij het behouden van spierkracht en flexibiliteit.
  4. Ademhalingsoefeningen: Sommige mensen met MS kunnen ademhalingsproblemen ervaren. Fysiotherapie kan helpen bij het aanleren van ademhalingsoefeningen om de ademhalingsspieren te versterken en ademhalingsproblemen te verminderen.
  5. Energiebesparingstechnieken: Fysiotherapeuten kunnen leren hoe je dagelijkse activiteiten kunt aanpassen om de energie te sparen, aangezien vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom is bij MS.
  6. Hulpmiddelen en aanpassingen: Fysiotherapeuten kunnen adviseren over het gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen, zoals wandelstokken, rolstoelen of aangepaste schoenen, om de mobiliteit te verbeteren en de onafhankelijkheid te behouden.
  7. Pijnmanagement: Fysiotherapeuten kunnen technieken aanbieden voor pijnbestrijding, zoals massages, warmtetherapie en oefeningen om pijn te verminderen.

Het is belangrijk voor mensen met MS om samen te werken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op hun individuele behoeften en symptomen. Regelmatige fysiotherapie kan een essentieel onderdeel zijn van de algehele zorg en zelfmanagement bij MS, en het kan helpen om de fysieke en functionele uitdagingen van de aandoening beter te beheren. Het is altijd raadzaam om met een neuroloog en een fysiotherapeut te overleggen om te bepalen welke behandelingen het meest geschikt zijn voor een specifieke situatie.