Wat is kinderfysiotherapie? Wat doet een kinderfysiotherapeut?

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

Afspraak fysio

Kinderfysiotherapie: “voor kinderen met problemen met bewegen”

Bij sommige kinderen is er sprake van een vertraagde of afwijkende lichamelijke ontwikkeling. Dit kan het gevolg zijn van een probleem met de zintuigen, organen, het zenuwstelsel, spieren of botten. Het kan ook komen door een gebrek aan motorische ervaring. Ook kunnen kinderen tijdens sport of spel geblesseerd of overbelast raken. Worden ze ziek en daardoor sneller moe of hebben minder spierkracht.

Oorzaak beweegproblemen kinderen

Soms is de oorzaak van beweegproblemen niet helemaal duidelijk . Ook in deze gevallen kan de kinderfysiotherapeut uitkomst bieden en een goed onderzoek doen.

In al onze praktijken is er de beschikking over ruime oefenzalen, die goed uitgerust en kindvriendelijk zijn. Gebruik makend van veel op kinderen gericht oefenmateriaal helpen we kinderen en hun ouders om bewegen weer makkelijker en vanzelfsprekender te laten verlopen.

Wanneer helpt kinderfysiotherapie? Wat doet de kinderfysiotherapeut?

Wanneer ga je met je kind naar de kinderfysio? Weet dat kinderen vanaf 2 jaar altijd bij een kinderfysiotherapeut terecht kunnen. Tot 18 jaar vallen ze onder de basisverzekering en worden behandelingen vergoed. Meer hierover onderaan op deze pagina. Zijn er symptomen waarover u zich zorgen maakt? Laat het ons weten. Deze symptomen zijn bijvoorbeeld:

Fysiotherapie bij kinderen

Bij alle bovenstaande problemen is het (weer) bewegen het belangrijkste doel. Fysiotherapie bij kinderen kan hierbij helpen. Door goed te leren bewegen, bouw je weer kracht, conditie en stabiliteit op.

Wat doet de kinderfysio?

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd om het kind en zijn ouders hierin te adviseren en te begeleiden. We gebruiken hierbij veel foto’s en filmpjes die ouders  op hun telefoon of camera maken van hun kind tijdens de afspraken kinderfysiotherapie. Thuis kan je die foto’s en filmpjes dan bekijken , dat helpt om de adviezen en oefeningen goed te kunnen toepassen: thuis, op het kinderdagverblijf of op school.

kinderfysiotherapie Praktijk de Wiel

Trainingen

Kinderen kunnen bij de kinderfysiotherapie ook trainen in groepje.
Zo wordt het leuker en gezelliger om het oefenen langere tijd vol te houden.
Kinderen ervaren ook steun aan elkaar als ze merken dat er ook andere kinderen zijn die bijvoorbeeld rugklachten hebben of minder fit zijn.

In alle leeftijdscategorieën zijn er groepstrainingen mogelijk:

Fysiotherapie voor baby’s kan helpen als er bijvoorbeeld een vermoeden bestaat dat een baby motorische achterstand heeft, als een baby onrustig blijft, als een baby last heeft van darmkrampjes, veel huilt of als een baby bijvoorbeeld een afgeplat hoofdje door een voorkeurshouding heeft. Schakel bij deze zaken een kinderfysiotherapeut in. Die kan helpen.

Fysiotherapie voor voorkeurshouding bij baby

Heeft je baby een voorkeurshouding dan kijkt onze kinderfysiotherapeut eerst of er een mogelijke oorzaak voor aan te wijzen is. Vervolgens gaan we samen aan de slag en krijg je adviezen en tips hoe je er zelf voor kan zorgen dat de baby op de andere kant van het hoofd gaat liggen en van positie wisselt.

Hoe ontstaat een voorkeurshouding?

De oorzaak of reden van een voorkeurshouding bij baby’s is niet echt bekend. We zien het vaker bij baby’s die te vroeg geboren zijn of kinderen die in stuitligging lagen.

Voorkeurshouding baby gevolgen?

Blijft je baby langer in de voorkeurshouding liggen, dan kan het zo zijn dat het gezicht ongelijk gaat groeien of dat bijvoorbeeld de schedel hoger wordt omdat de achterkant omhoog wordt geduwd. Heb je twijfels of maak je je zorgen? Bel ons dan voor een afspraak. Onze kinderfysio kan dan in ieder geval even kijken en indien nodig tips en adviezen geven.

Slaapproblemen

Makkelijk in slaap vallen en een nacht doorslapen is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Soms kan je daar wat extra hulp bij gebruiken. Want weten hoe slaap precies werkt is lastig. Laat staan om er voor te zorgen dat je kind beter (gaat) slapen. De kinderfysiotherapeuten in ons praktijk kunnen er bij helpen. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om uit te zoeken waar het probleem ligt en kunnen u daarover adviseren.

Kinderfysiotherapie bij baby’s. Wanneer is dit noodzakelijk?

We hebben het al gehad over de voorkeurshouding. Andere redenen voor een bezoek aan de kinderfysiotherapeut zijn bijv. als uw kind blijft huilen, bij overstrekken of andere lichamelijke uitingen waarbij je je zorgen maakt.

Kindvriendelijke omgeving locaties

In al onze praktijken (Culemborg, Schoonrewoerd en Leerdam) beschikken we over ruime kindvriendelijke oefenzalen die goed uitgerust zijn. We maken daar gebruik van oefenmaterialen om zowel baby’s als ouders te helpen met bewegen en ongemakken of andere lichamelijke klachten te verhelpen zodat het bewegen makkelijker zal verlopen.

Samenwerking

Op onze drie locaties is er vaak samenwerking met andere disciplines. Regelmatig komt het voor dat samengewerkt wordt met:

Wij hebben een speciaal ‘kinderteam‘ binnen onze praktijk bestaande uit vier kinderfysiotherapeuten, een ergotherapeut en een diëtist.

Samen met Sportbalans Culemborg werken we met groepen voor kinderen met problemen met bewegen (Gym extra, 6-9 jaar).

Vergoeding

Kinderfysiotherapie wordt vergoed door uw zorgverzekering uit de basisverzekering. Er is geen eigen risico voor kinderen. Komt een kind zonder verwijzing van een arts dan worden er maximaal 18 behandelingen vergoed uit de basis verzekering.
Heeft een kind  een verwijzing van een arts en/of heeft een kind een chronische indicatie (voorkomend op de wettelijke lijst van chronische indicaties) dan worden behandelingen kinderfysiotherapie onbeperkt vergoed.
Ook zijn er veel aanvullende verzekeringen waaruit kinderfysiotherapie extra wordt vergoed.

Onze kinderfysiotherapeuten

Andere partners

In Culemborg werkt onze praktijk samen met kinderdagcentrum ‘Jolie’  van Syndion. Hier behandelen wij kinderen van 0-8 jaar met diverse vormen van ontwikkelingsachterstand.

Voor het basisonderwijs hebben we een training ontwikkeld om leraren motorische problemen makkelijker te laten opmerken. Hiervoor is de motorische screeningsmethode Teach the Teacher, basisonderwijs ontwikkeld.

Wij kunnen deze screening  in een beperkt aantal uren instrueren aan de leerkrachten van groep 1 en 2 en desgewenst ook aan leerkrachten van hogere groepen.

 

Training Teach the Teacher – basisonderwijs from Praktijk De Wiel on Vimeo.

 


Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of de klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie