Voedingsadvies nodig bij het afvallen?

Hulp bij afvallen

Hulp bij afvallen

Afvallen bij overgewicht en obesitas

We krijgen veel vragen in onze praktijk over hulp bij overgewicht, welke dieet bij overgewicht past, hoe men kan afvallen met hulp en of afvallen via de huisarts ook kan en wanneer iemand naar een diëtist moet. We geven hier meer informatie en hopen de meeste vragen over afvallen en diëtetiek hier te beantwoorden.

Wat is overgewicht?

We spreken van overgewicht als het gewicht van iemand zwaarder is dan goed zou zijn voor zijn of haar gezondheid / lichaam.  Er is dan in feite te veel vet opgeslagen in het lichaam en dit zie je omdat iemand steeds dikker wordt. Hoe weet je of je overgewicht hebt? Dit kan je bereken door de verhouding tussen lengte, buikomvang en gewicht te bepalen. Dit heeft de BMI. Je eigen BMI berekenen? Dat kan hier op de site van het voedingscentrum. Er is sprake van overgewicht als de waarde van de BMI tussen de 25 tot 30 ligt.

Wat is obesitas?

We spreken van obesitas als iemand dusdanig veel ophoping van lichaamsvet heeft dat het een negatief effect heeft op de gezondheid van die persoon. Er werd lang gedacht dat obesitas een gevolg is van een bepaalde (ongezonde) levensstijl, maar obesitas is nu ook erkend als een chronische ziekte. Er is sprake van obesitas als de waarde van de BMI boven de 30 ligt.

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

Het grootste verschil zit in de BMI. Bij overgewicht ligt de waarde tussen de 25 en 30, bij obesitas ligt deze boven de 30.

Oorzaak overgewicht en/of obesitas?

Een te hoog gewicht kan ontstaan als de hoeveelheid energie u binnenkrijgt via eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan het lichaam verbrandt. Vaak is dit een combinatie van factoren en is er niet direct een oorzaak voor overgewicht aan te geven. Factoren die grote invloed hebben op mogelijk overgewicht zijn o.a. :

Wat voor gevolgen heeft overgewicht of obesitas?

De gevolgen van overgewicht zijn best heftig en we zien vaak dat deze niet alleen de algehele gezondheid beïnvloeden, maar ook de levensduur beïnvloeden. Overgewicht kan leiden tot o.a.:

Hoe kan ik overgewicht/obesitas voorkomen? Hoe verklein ik de kans op overgewicht of obesitas?

Om overgewicht te voorkomen zijn er eigenlijk drie aspecten waar de aandacht op zou moeten liggen namelijk: beweging, voeding en gedrag. Hoe? Kom vaker in beweging en neem bijvoorbeeld de fiets (of wandel) in plaats van de auto, tram, bus of trein te pakken. Drink meer water in plaats van frisdrank met toegevoegde suikers, eet minder fastfood, eet veel vezels, vers in plaats van pakjes en zakjes en zorg dat je net zoveel energie verbruikt als dat je binnenkrijgt.

Hulp bij afvallen

Wij helpen u graag bij het afvallen. Iedereen is anders en daarom kijken we per persoon welke doelen en wensen u heeft. We vinden het vooral belangrijk dat het voedingsadvies goed vol te houden is en echt bij u past. Dus geen dieet, maar een verandering van voedingsgewoonten. Op deze manier is het advies langer vol te houden, met betere resultaten.

Vergoeding diëtetiek

Voor dieetadvies door een diëtist krijgt u een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar uit de basisverzekering (let op: dit wordt verrekend met het eigen risico). In diverse aanvullende verzekeringen bieden zorgverzekeraars vergoeding voor meer consulten aan. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.

Vragen of afspraak maken met onze diëtist?

Wilt u meer weten neem dan contact op via 0345-641535 of het contactformulier.

Locaties

De diëtist van Praktijk de Wiel is werkzaam op al onze locaties. Je kan een afspraak inplannen bij de diëtist in Leerdam, Schoonrewoerd en Culemborg. Als het (door medische omstandigheden) niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, dan kan de diëtist bij je thuis komen. Daarnaast is het altijd mogelijk het gesprek via een videoconsult te houden.

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of deze klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie