Etalagebenen (Chronisch ZorgNet)

Etalagebenen (Chronisch ZorgNet)

Afspraak fysio

De praktijk is aangesloten bij het ClaudicatioNet/Chronisch ZorgNet, een zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

Chronisch ZorgNet is hét landelijke netwerk van ruim 2200 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met perifeer arterieel vaatlijden (PAV), long- en hartaandoeningen.

Martine de Kruijf is onze gekwalificeerde fysiotherapeut om etalagebenen te behandeling. Ze heeft de opleiding bij Claudicationet gevolgd.

Etalagebenen

Claudicatio intermittens (etalagebenen) is het tweede stadium (Fontaine) van PAV (perifeer arterieel vaatlijden). Etalagebenen uit zich in krampende pijn in de benen bij het lopen. Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moeten ‘claudicanten’ stoppen met lopen omdat zij pijn in de benen krijgen. Deze pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de spieren. Dit tekort komt door een vernauwing in een beenslagader, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spier terecht komt. Door enige tijd (minuten) te wachten, zakt de pijn en kan de patiënt weer verder lopen, waarna weer klachten optreden. Veel mensen verbloemen de klachten door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn, vandaar de term ‘etalagebenen’.

Etalagebenen wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij alle mensen voor naarmate men ouder wordt. Er zijn wel een aantal factoren waardoor dit proces wordt versneld. Roken en een ongezonde leefstijl zijn de grootste boosdoeners voor het ontwikkelen van ernstige slagaderverkalking.

Looptherapie

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie op een loopband of fietsen op een hometrainer. Daarnaast door thuis te oefenen door steeds verder te gaan lopen of fietsen. Door middel van deze loop/fiets therapie kan de pijnvrije afstand vergroot worden.
Loop/fiets therapie onder begeleiding van een fysiotherapeut uitgevoerd (gesuperviseerde loop/fietstherapie) geeft de beste resultaten.
De behandelend fysiotherapeut besteedt ook aandacht aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Je kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Hierbij kan je ook geholpen worden door onze diëtist.
Het woord loop/fiets therapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas en fietsen in een flink tempo. Het is de bedoeling dat je zeer regelmatig oefent in het lopen en fietsen van steeds langere afstanden.
Voor het beste resultaat van de loop/fiets therapie is het van belang dat er dagelijks drie keer per dag ( dus ook thuis) wordt getraind. En dat je dit 3 tot 6 maanden volhoudt.
In het begin krijg je 2 – 3 keer per week begeleiding van een fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de fysiotherapie worden afgebouwd en ga je steeds meer zelfstandig trainen.
De fysiotherapeut kan je hierbij helpen en zal in eerste instantie de bewegingsmogelijkheden met je bespreken en samen met jou een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.
Naast het verbeteren van de loop/fiets afstand zal ook – dankzij de begeleiding van de gekwalificeerde fysiotherapeut – jouw uithoudingsvermogen en je looppatroon worden verbeterd. Zo kan ook mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Ook de manier van lopen ( het looppatroon) is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. De fysiotherapeut kan je helpen een nieuw, goed looppatroon aan te leren.

Vergoeding

Perifeer arterieel vaatlijden of ‘etalagebenen’ wordt gezien als chronische aandoening door de ziektekostenverzekeraar, gedurende 1 jaar. Mensen met etalagebenen krijgen eenmalig 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

 

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of jouw klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie