Wat is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)?

FODMAP-dieet

FODMAP-dieet

Altijd buikpijn, obstipatie of vaak diarree, een opgezette buik en winderigheid?  Sommige mensen weten niet beter dan dat dit normaal is. Zij hebben al vanaf jonge leeftijd last van al dit soort klachten. Vaak verergeren die klachten onder invloed van stress en slecht slapen. Maar inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat bij driekwart van de PDS patiënten de klachten verminderen en bij sommigen verdwijnen de klachten geheel door het volgen van het FODMAP dieet.

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)?

Bij PDS zijn je darmen gevoelig voor onder andere bepaalde voedingsmiddelen. Na het eten kun je daardoor een zeurende, krampende of stekende pijn krijgen. Omdat maaltijden vaak allerlei verschillende ingrediënten bevatten, is het lastig te achterhalen wat de boosdoeners zijn. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat ook stress en slaapgebrek de symptomen kunnen verergeren. De klachten variëren sterk, van lichte krampen tot niet kunnen werken omdat je ligt te creperen.

Het volgen van het FODMAP dieet kan het beste met behulp van een diëtiste. Het is namelijk geen eenvoudig dieet. Er wordt gewerkt met productgroepen. Eerst worden alle voedingsmiddelen die kunnen zorgen voor overprikkeling uit het dagelijkse eten gehaald, daarna worden ze weer langzaam geïntroduceerd. Zo wordt duidelijk waar iemand met het prikkelbare darm syndroom niet goed tegen kan en dus beter kan laten staan.

Onze diëtist Iris heeft veel positieve ervaring met het begeleiden bij het fodmap dieet. Geïnteresseerd? Mail voor meer informatie naar: dietetiek@praktijkdewiel.nl of bel naar: 0345-641535.