Het FODMAP-dieet bij prikkelbare darm syndroom

FODMAP-dieet

FODMAP-dieet

Altijd buikpijn, obstipatie of vaak diarree, een opgezette buik en winderigheid?  Sommige mensen weten niet beter dan dat dit normaal is. Zij hebben al vanaf jonge leeftijd last van al dit soort klachten. Vaak verergeren die klachten onder invloed van stress en slecht slapen. Maar inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat bij driekwart van de PDS patiënten de klachten verminderen en bij sommigen verdwijnen de klachten geheel door het volgen van het FODMAP dieet.

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)?

Bij PDS zijn je darmen gevoelig voor onder andere bepaalde voedingsmiddelen. Na het eten kun je daardoor een zeurende, krampende of stekende pijn krijgen. Omdat maaltijden vaak allerlei verschillende ingrediënten bevatten, is het lastig te achterhalen wat de boosdoeners zijn. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat ook stress en slaapgebrek de symptomen kunnen verergeren. De klachten variëren sterk, van lichte krampen tot niet kunnen werken omdat je ligt te creperen.

Het volgen van het FODMAP dieet kan het beste met behulp van een diëtiste. Het is namelijk geen eenvoudig dieet. Er wordt gewerkt met productgroepen. Eerst worden alle voedingsmiddelen die kunnen zorgen voor overprikkeling uit het dagelijkse eten gehaald, daarna worden ze weer langzaam geïntroduceerd. Zo wordt duidelijk waar iemand met het prikkelbare darm syndroom niet goed tegen kan en dus beter kan laten staan.

Wat is het FODMAP-dieet?

Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases:

Hoe begin je met het FODMAP-dieet?

Met een strenge eliminatie van verschillende koolhydraatgroepen in de voeding creëren we rust in de darm en veel mensen ervaren in deze periode een flinke klachtenvermindering. De diëtist helpt je in deze fase met wat je wel en niet kan eten en de voeding zo volwaardig mogelijk te houden. Daarna volgt de herintroductiefase. De diëtist kijkt met je mee hoe je op verschillende voedingsmiddelen reageert en bespreekt jouw individuele tolerantieniveau. In de laatste fase wordt er besproken wat er uit de herintroductiefase is gebleken en met deze informatie kan de diëtist je helpen met voldoende variatie in je voeding en het voorkomen van voedingstekorten op lange termijn en wat te doen bij sociale gelegenheden en voeding.

Resultaten FODMAP-dieet

Uit onderzoeken blijkt dat bij maar liefst 76% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Het is echter een ingewikkeld dieet waarbij hulp van een diëtist zeker raadzaam is. Wij zijn speciaal opgeleid om je bij dit dieet goed te kunnen begeleiden. Onze diëtist Iris heeft veel positieve ervaring met het begeleiden bij het fodmap dieet. Geïnteresseerd? Mail voor meer informatie naar: dietetiek@praktijkdewiel.nl of bel naar 0345-641535.

Locaties

De diëtist van Praktijk de Wiel is werkzaam op al onze locaties. Je kan een afspraak inplannen bij de diëtist in Leerdam, Schoonrewoerd en Culemborg. Als het (door medische omstandigheden) niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, dan kan de diëtist bij je thuis komen. Daarnaast is het altijd mogelijk het gesprek via een videoconsult te houden.

Vergoeding

Diëtetiek wordt 3 uur per jaar vergoed door jouw zorgverzekering uit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra diëtetiek. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen bij het bezoeken van een diëtist.
Afspraak maken Praktijk de Wiel

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of jouw klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie