Voeding bij maag-darmklachten

Voeding bij maag-darmklachten

Voeding bij maag-darmklachten

Wanneer naar de diëtist met maag-darmklachten?

In het maag-darmkanaal wordt al het eten en drinken wat we binnenkrijgen verteerd en opgenomen. Dit is niet altijd helemaal vanzelfsprekend. Klachten in het maag-darmkanaal hebben vaak  te maken met de spijsvertering. Bij de spijsvertering zijn de mond, slokdarm, maag, lever, galblaas, nieren, alvleesklier, dunne darm, dikke darm, endeldarm en anus betrokken.

Oorzaak maag- en darmklachten

Oorzaken voor maag- en darmklachten zijn meestal een ongezond voedingspatroon en/of een specifieke aandoening. Wanneer er iets mis is in de spijsvertering (en dus darmen), kunnen de volgende klachten ontstaan:

Maag-darmklachten door specifieke aandoening

Zoals eerder gezegd kunnen maag-darmklachten ook ontstaan door specifieke aandoeningen of een ziekte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Hulp bij maag- en darmklachten

Herken je bovenstaande klachten dan kan het aanpassen van de voeding met behulp van een diëtist een groot verschil maken om de klachten te verminderen en te ontdekken waar de klachten door veroorzaakt worden.

Diëtist bij prikkelbare darm syndroom (PDS)

Ook bij het prikkelbare darm syndroom speelt voeding de hoofdrol. Zo’n 10% van de Nederlanders leidt aan PDS, Prikkelbare Darm Syndroom. Het Prikkelbare Darm Syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Dit syndroom staat ook wel bekend als spastische darm. Voor veel mensen helpt het aanpassen van hun voeding op deze manier bij het verminderen van de klachten. Het is echter niet makkelijk om te ontdekken welke voedingsmiddelen klachten kunnen vooroorzaken en voldoende van de  juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. Wij kunnen je daarbij helpen!

FODMAP-dieet bij Prikkelbare darm syndroom onder begeleiding van een diëtist

Voor sommige mensen zijn bovenstaande behandelingen echter niet voldoende. Voor hen is er recent een nieuwe behandeling ontdekt: het FODMAP-dieet.

Dieet bij maag-darmklachten? Neem contact met ons op

Zoek je een dieet bij maag-darmklachten? Dan helpen we je graag. Meld u nu aan of neem contact met ons op als je vragen hebt over wat wij voor u kunnen doen bij bijvoorbeeld PDS of een ander ongemak door maag en darmklachten.

Locaties

De diëtist van Praktijk de Wiel is werkzaam op al onze locaties. Je kan een afspraak inplannen bij de diëtist in Leerdam, Schoonrewoerd en Culemborg. Als het (door medische omstandigheden) niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, dan kan de diëtist bij je thuis komen. Daarnaast is het altijd mogelijk het gesprek via een videoconsult te houden.

Vergoeding

Diëtetiek wordt 3 uur per jaar vergoed door jouw zorgverzekering uit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra diëtetiek. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen bij het bezoeken van een diëtist.

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of deze klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie