Wat is dry needling? Wanneer naar een dryneedling specialist?

Dry needling

Dry needling

Afspraak fysio

In onze praktijk passen onze fysiotherapeuten Tim Schouten en Daphne Veenstra dry needling toe. Zij hebben hiervoor de benodigde opleidingen gevolgd.

Wat is dry needling?

Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) naald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier. 

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde knopen of ook wel ‘triggerpoints’ genoemd. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Deze pijn wordt dan op een andere plek ervaren, dan waar de pijn daadwerkelijk zit. 

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken van de triggerpoint met een naald zal de spier ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom. 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

• acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk
• chronisch, door een langdurig verkeerde houding
• langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek  (RSI/CANS)
• overbelasting en blessures bij sporters
• beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
• langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
• psychologische factoren zoals stress en depressie
• voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie
• slaaptekort
• te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kan je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Je krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wanneer dry needling?

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling zinvol: 

Vergoeding

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling die wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor de extra benodigdheden van de behandeling betaal je €2,50 per keer. 

dry-needling praktijk de wiel


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of de klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie