Wat is oedeem? Wat is lymfoedeem? Wat doet lymfe oedeemtherapie?

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van  het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem onstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling voor lymfe oedeemtherapie gewenst is.

Behandelmogelijkheden oedeemfysiotherapeut?

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

– Compressietherapie
– Manuele lymfedrainage
– Oefentherapie
– Ademtherapie
– Lymfetaping

oedeemfysiotherapie oedeemfysiotherapie2

Onze drie  gespecialiseerd oedeemfysiotherapeuten, Colette van Gameren, Carien Schmidt en Martine de Kruijff, bieden onze patiënten al jarenlang een doeltreffende oedeembehandeling en ook de mogelijkheid tot aanmeten van therapeutisch elastische kousen.

Tevens betekent dit dat wij naast de bestaande lymfeproblematiek, ook veneuze klachten kunnen behandelen met therapeutisch elastische kousen. We denken hierbij aan bijvoorbeeld:

 

Lymfoedeem kinderen from Praktijk De Wiel on Vimeo.