Wat is oedeem / Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeem behandeling

Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeemtherapie

Afspraak fysio

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of van bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het aangeboren zijn, dan noemen we het primair lymfoedeem.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat er bij je lymfoedeem ontstaat, neem dan direct contact op met een huisarts of specialist. In overleg besluit je of er verder onderzoek en/of behandeling voor lymfe oedeemtherapie (lymfoedeem behandeling) gewenst is.

Behandelmogelijkheden oedeemfysiotherapeut?

Oedeemfysiotherapie is erop gericht om patiënten te behandelen die last hebben van (lymf)oedeem. Wat doet de oedeemfysiotherapeut? De behandeling bestaat uit:

– Compressietherapie
– Manuele lymfedrainage
– Litteken behandeling
– Oefentherapie
– Ademtherapie
– Lymfetaping

oedeemfysiotherapie oedeemfysiotherapie

Onze drie gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten, Colette van Gameren, Carien Schmidt en Martine de Kruijf bieden onze patiënten al jarenlang een doeltreffende oedeembehandeling en ook de mogelijkheid tot aanmeten van therapeutisch elastische kousen / steunkousen. Wij behandelen mensen met oedeem handen, oedeem voeten, oedeem benen en andere (lymf)oedeem klachten. Want vocht in de benen, handen, voeten of armen is niet prettig.

Lymfoedeemtherapie kind

Ook kinderen kunnen te maken krijgen met (lymf)oedeem. Hier een video over lymfoedeemtherapie voor kinderen in onze praktijk.

Lymfoedeem kinderen from Praktijk De Wiel on Vimeo.

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of de klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie