Wat is oedeem / Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeem behandeling

Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeemtherapie / Lymfoedeem behandeling

Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeemtherapie / Lymfoedeem behandeling

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van  het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of kan het gevolg zijn na bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het aangeboren zijn, dan noemen we het primair lymfoedeem.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem onstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling voor lymfe oedeemtherapie (lymfoedeem behandeling) gewenst is.

Behandelmogelijkheden oedeemfysiotherapeut?

Oedeemfysiotherapie is erop gericht om patiënten te behandelen die last hebben van (lymf)oedeem. Wat doet de oedeemfysiotherapeut? De behandeling bestaat uit:

– Compressietherapie
– Manuele lymfedrainage
– Oefentherapie
– Ademtherapie
– Lymfetaping

oedeemfysiotherapie oedeemfysiotherapie2

Onze drie gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten, Colette van Gameren, Carien Schmidt en Martine de Kruijff bieden onze patiënten al jarenlang een doeltreffende oedeembehandeling en ook de mogelijkheid tot aanmeten van therapeutisch elastische kousen / steunkousen. Wij behandelen mensen met oedeem handen, oedeem voeten, oedeem benen en andere (lymf)oedeem klachten. Want vocht in de benen, handen, voeten of armen is niet prettig.

Steunkousen

Wij kunnen naast de bestaande lymfeproblematiek, ook veneuze klachten behandelen met therapeutisch elastische kousen. Steunkousen kunnen helpen bij bijvoorbeeld:

oedeemfysiotherapie3

Lymfoedeemtherapie kind

Ook kinderen kunnen te maken krijgen met (lymf)oedeem. Hier een video over lymfoedeemtherapie voor kinderen in onze praktijk.

Lymfoedeem kinderen from Praktijk De Wiel on Vimeo.

Wie zijn wij?

Praktijk de Wiel is al 31 jaar een vooruitstrevende en moderne praktijk voor Fysiotherapie, Ergotherapie en Diëtetiek. Als team staan we voor deskundige, persoonlijke en professionele begeleiding. Wij hebben drie locaties namelijk in Schoonrewoerd, Culemborg en Leerdam.