Wat is oedeem / Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeem behandeling

Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie / Lymfoedeemtherapie

Afspraak fysio

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of van bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het aangeboren zijn, dan noemen we het primair lymfoedeem.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat er bij je lymfoedeem ontstaat, neem dan direct contact op met een huisarts of specialist. In overleg besluit je of er verder onderzoek en/of behandeling voor lymfe oedeemtherapie (lymfoedeem behandeling) gewenst is.

Behandelmogelijkheden oedeemfysiotherapeut?

Oedeemfysiotherapie is erop gericht om patiënten te behandelen die last hebben van (lymf)oedeem. Wat doet de oedeemfysiotherapeut? De behandeling bestaat uit:

– Compressietherapie
– Manuele lymfedrainage
– Litteken behandeling
– Oefentherapie
– Ademtherapie
– Lymfetaping

Oedeemtherapie Praktijk de Wiel

Meer dan alleen therapeutische elastische kousen

Dit betekent dat we een complete integrale oedeembehandeling kunnen geven aan onze patiënten, waarbij wij breder kijken dan alleen de therapeutische elastische kous als hulpmiddel. Tevens betekent dit dat wij naast de bestaande lymfproblematiek, ook bij veneuze klachten  therapeutisch elastische kousen kunnen aanmeten.

Wanneer steunkousen:

LET OP: Praktijk de Wiel heeft zelf geen contract met de zorgverzekeraars. Wij bestellen de kousen via FYSIOTEK. Zij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Zoek je een goed passende elastische steunkous?

Je kan rekenen op een klantgerichte begeleiding door een fysiotherapeut en/of ergotherapeut.
Als therapeutisch elastische kousen als hulpmiddel zijn geïndiceerd, zullen wij ervoor zorgen dat je een  kous verstrekt krijgt die aansluit bij de therapie doelstellingen.
Aantrekgemak en draagcomfort van de kous zullen passen bij jouw situatie.

Heb je problemen met het aan- of uittrekken van elastische kousen, dan kan onze ergotherapeut je begeleiden naar het juiste hulpmiddel om het aan- en uittrekken van de kousen te vergemakkelijken

Vanzelfsprekend kun je rekenen op een  periodieke terugkoppeling indien je dat op prijs stelt. Op deze manier verliezen wij je als patiënt niet uit het oog en ben je er van verzekerd dat je steeds de juiste kous gebruikt.

Lymfoedeemtherapie kind

Ook kinderen kunnen te maken krijgen met (lymf)oedeem. Hier een video over lymfoedeemtherapie voor kinderen in onze praktijk.

Lymfoedeem kinderen from Praktijk De Wiel on Vimeo.

Onze drie gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten, Colette van Gameren, Carien Schmidt en Martine de Kruijf bieden onze patiënten al jarenlang een doeltreffende oedeembehandeling en ook de mogelijkheid tot aanmeten van therapeutisch elastische kousen / steunkousen. Wij behandelen mensen met oedeem handen, oedeem voeten, oedeem benen en andere (lymf)oedeem klachten. Want vocht in de benen, handen, voeten of armen is niet prettig.

 

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of de klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie