Voeding bij een hoge bloeddruk

Voeding bij een hoge bloeddruk

Voeding bij een hoge bloeddruk

Wanneer heb je een hoge bloeddruk?

1 op de 4 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Je spreekt van hypertensie wanneer de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en je onderdruk hoger is dan 90 mmHg. De bovendruk (ook wel systolische bloeddruk) is de druk wanneer het hart zich samenknijpt. De onderdruk (ook wel diastolische bloeddruk) is de druk wanneer het hart zich ontspant. De huisarts of praktijkondersteuner (POH) kan je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter.

Klachten bij een hoge bloeddruk

Let op, de meeste mensen ervaren geen klachten van een hoge bloeddruk! Daarom goed om hier wel alert op te zijn en af en toe je bloeddruk te laten meten. Als je wel klachten ervaart kan je last ervaren van hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien. 

Je hebt een grotere kans op het krijgen van hoge bloeddruk wanneer je:

Je ziet het al, een ongezonde leefstijl kan een grote invloed zijn op een hoge bloeddruk.

Wat kan een diëtist voor je betekenen bij een hoge bloeddruk?

De diëtist kan je uitleggent wat de relatie van een hoge bloeddruk is met je eetpatroon, leefstijl en hoe je hier optimaal mee om kunt gaan. De diëtist begint gelijk met een uitgebreide intake en controleert jouw voedingsinname, maar bijvoorbeeld ook je slaapritme en je beweging. Zo analyseert ze je leefstijl en inventariseert je persoonlijke wensen en behoeften. Aan de hand hiervan stelt ze samen met jou een persoonlijk leefstijlplan op. Je diëtist geeft je praktische tips en handvatten tijdens het koken en boodschappen doen. Ook leert ze je omgaan met uitdagende momenten en situaties zoals een feestje, uitje of vakantie. Natuurlijk zijn we er ook om je te helpen en te motiveren als het even iets minder goed gaat.