Hartrevalidatie – Praktijk de Wiel

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

Wat is Hartrevalidatie?

Hartrevalidatie, ook wel bekend als cardiale revalidatie, is een medisch programma dat is ontworpen om patiënten te helpen bij hun herstel na een hartaandoening, zoals een hartaanval, bypassoperatie, hartklepoperatie of angioplastiek. Dit revalidatieprogramma omvat vaak verschillende componenten, waaronder fysiotherapie. Hier volgen enkele belangrijke aspecten van hartrevalidatie fysiotherapie:

  1. Fysieke training: Fysiotherapeuten helpen patiënten bij het opbouwen van hun fysieke conditie en uithoudingsvermogen na een hartaandoening. Dit omvat meestal aerobe oefeningen, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.
  2. Bewaking: Tijdens fysieke oefeningen wordt de hartslag van de patiënt meestal gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze binnen een veilig bereik blijven.
  3. Educatie: Fysiotherapeuten en Ergotherapeuten bieden ook educatie aan patiënten over hartgezondheid, risicofactoren en gezonde levensstijlkeuzes, zoals dieet en stressmanagement.
  4. Psychosociale ondersteuning: Het revalidatieproces kan psychologisch uitdagend zijn. Fysiotherapeuten/Ergotherapeuten kunnen patiënten helpen omgaan met angst en depressie die vaak gepaard gaan met hartaandoeningen.
  5. Dieetadvies: De diëtist kan patiënten helpen met voedingsadvies om hen te helpen gezonde eetgewoonten aan te nemen die hun hartgezondheid bevorderen.
  6. Monitoring en evaluatie: Het revalidatieprogramma wordt regelmatig geëvalueerd om de voortgang van de patiënt te volgen en het behandelplan indien nodig aan te passen.

Hartrevalidatie is bedoeld om de algehele gezondheid en levenskwaliteit van patiënten te verbeteren, evenals het risico op toekomstige hartaandoeningen te verminderen. Het wordt meestal uitgevoerd in een gestructureerde klinische omgeving onder toezicht van medische professionals. Het is belangrijk voor patiënten om de aanbevelingen van hun zorgteam op te volgen en actief deel te nemen aan het revalidatieprogramma om de beste resultaten te bereiken.

 

Hartrevalidatie Praktijk de Wiel