Voeding bij Parkinson

Parkinson

Parkinson

Voeding bij Parkinson

Bij Parkinson hoef je niet direct op een dieet te gaan. Toch zijn er verschillende eetproblemen die kunnen ontstaan bij de ziekte van Parkinson. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld:

Met een van deze bovenstaande klachten is het aan te raden om met een professional mee te laten kijken naar de voeding om de klachten te verminderen en het kwaliteit van leven te verhogen.

Wat kan de diëtist voor je betekenen?

De diëtist kijkt samen met je naar je voedingsgewoonten en hoe je een volwaardige voeding kan behouden bij klachten rondom het eten. Of kan helpen de voeding af te stemmen op de voedingsbehoefte. Met andere woorden: hoe je voldoende eten/drinken binnen krijgt, of juist minder eten/drinken waardoor het gewicht stabiel kan blijven. Of als levodopa onvoldoende werkt, bekijkt de diëtist of er te veel eiwitten in de voeding zitten en zullen zij de eiwitten in de voeding proberen te beperken of verdelen over de dag. Dit kan bij sommige mensen ervoor zorgen dat de medicatie dan beter werkt.

Vergoeding

Boukje Melieste-Hout, onze diëtist, is aangesloten bij het ParkinsonNet. Een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson.

Voor behandeling van een diëtist heb je recht op 3 behandeluren vanuit de basisverzekering. Dit wordt verrekend met het eigen risico. Vanuit enkele aanvullende verzekeringen kunnen nog extra behandeluren vergoed worden. Controleer dit bij je eigen verzekering.

Je hebt geen verwijzing nodig voor de behandeling.

Locaties

De diëtist van Praktijk de Wiel is werkzaam op al onze locaties. Je kan een afspraak inplannen bij de diëtist in Leerdam, Schoonrewoerd en Culemborg. Als het (door medische omstandigheden) niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, dan kan de diëtist bij je thuis komen. Daarnaast is het altijd mogelijk het gesprek via een videoconsult te houden.

 


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of deze klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie